Mac DANIEL´S Juhlavuosi

Ravintola MacDaniels on kemiönsaarelaisille tuttu

Miten menestyä yrittäjänä 40 vuotta? Yngve Lignell kertoo yritystoiminnastaan, grillivaunusta ravintoloitsijaksi.

Tämän vuoden kesäkuun 8. päivänä tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun yrittäjä ja ravintoloitsija Yngve Lignell aloitti ravintola-alalla. Mutta Lignellillä, joka toimii nykyään MacDaniels-ravintolan ja Hotel Galaxyn omistajana, ei alun perin ollut ravintolaa vaan grillivaunu. Se sijaitsi lähellä Turuntietä, Kemiön keskustasta itään. Aluetta kutsuttiin aikoinaan ”Laurénin aukioksi”. Tämä oli vuonna 1984.

– Minulla oli grillivaunu kaksi vuotta, ja sitten rakensimme grillin Engelsbyntielle. Sen jälkeen ostimme kiinteistöyhtiö Fab Syponian vuonna 1998. Kunnostimme talon grilliksi ja ravintolaksi. Rakennuksen yläkerrassa sijaitsi entinen ravintola Oskar.

Pidämme haastattelun MacDanielsin ja Hotel Galaxyn nykyisessä ravintolassa ja hotellirakennuksessa. Ravintolan nimi tulee Lignellin pojalta Danielilta.

Lignell kertoo aikajärjestyksessä eri toimistaan. 1980-luvulla hän pyöritti MacDanielsin lisäksi kahvilaa, Café Arkadiaa Kemiössä ja Dalsburger grilliä Taalintehtaalla.

Lignell huolehti myös Taalintehtaalla kesällä järjestettyjen Baltic Jazz -festivaalien ravintola- ja anniskelutoiminnasta noin 20 vuoden ajan.

1990-luvun puolivälissä hän perusti Kemiöön pizzatehtaan, Super Pizzan. Tehdas toimitti pizzaa risteilyvarustamolle Silja Linelle ja Eckerö Linelle sekä ruokakauppoihin, kuten supermarketteihin. Hän on myös pyörittänyt Shellin tankkausasemaa paikkakunnan keskustassa.

Kemiössä Lignell on pyörittänyt 2000-luvun alussa myös Café Villa Landea. Vuonna 2003 Business Center perustettiin MacDanielsin naapuriin. Liikekeskuksessa sijaitsivat K-Market-tavarakauppa, koruliike, Alko ja R-kioski.

Kemiönsaaren ulkopuolella Lignell on aiemmin omistanut ravintola Knipanin Tammisaaressa.

Niille yrittäjille, jotka haluavat saavuttaa menestystä, Lignellillä on muutamia vinkkejä.

– On tärkeää kehittää liiketoimintaa koko ajan, pikkuhiljaa. Lisäksi sinun on ajateltava pitkällä aikavälillä. Näin olemme tehneet, hän sanoo.

Ravintola MacDaniels on tuttu paikka monelle Kemiönsaaren asukkaalle, lomailijalle ja kesävieraalle. Täällä asiakkaat voivat nauttia lounaspöydästä ja à la cartelistan vaihtoehdoista. Saatavilla on myös niin vegaani- että kasvisvaihtoehtoja.

Lignell suhtautuu kesään positiivisesti.

– Meillä on hyvä asiakasvirta ja uskollisia kanta-asiakkaita, jotka vierailevat meillä joka kesä. Uskon, että kesästä tulee hyvä, Yngve Lignell sanoo.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram